< img src="https://top-fwz1.mail.ru/counter?id=3487452;js=na" style="position:absolute;left:-9999px;"alt="Top.Mail.Ru" />
Вести - Што е полиуретан
Mikufoam is a manufacturer specializing in the production of various foam products

Што е полиуретан

Полиуретан (PU), чие полно име е полиуретан, е полимерно соединение.Произведен е од Ото Баер и други во 1937 година. Полиуретанот има две категории: тип полиестер и тип полиетер.Од нив може да се направат полиуретанска пластика (главно пена), полиуретански влакна (наречени спандекс во Кина), полиуретанска гума и еластомери.

растечка_пена

Мекиот полиуретан главно има термопластична линеарна структура.Има подобра стабилност, хемиска отпорност, еластичност и механички својства од материјалите од ПВЦ пена и има помала деформација на компресија.Добра топлинска изолација, звучна изолација, антивибрации и антивирусни перформанси.Затоа, се користи како пакување, звучна изолација и материјал за филтрирање.

ние

Цврстата полиуретанска пластика има мала тежина, одлична звучна изолација, перформанси на топлинска изолација, хемиска отпорност, добри електрични перформанси, лесна обработка и мала апсорпција на вода.Главно се користи како структурен материјал за градежништво, автомобилска, авијација и топлинска изолација.

Карактеристиките на полиуретанскиот еластомер се помеѓу пластика и гума, отпорност на масло, отпорност на триење, отпорност на ниски температури, отпорност на стареење, висока цврстина и еластичност.Главно се користи во индустријата за чевли и медицинската индустрија.Полиуретанот може да се користи и за изработка на лепила, премази, синтетичка кожа итн.

Engineering-Polyurethane-Elastomer-PU-Roller-Wheel-Plastic-Injection-Molded-Products-HD52-Polyurethane-Injection-Molding

Полиуретанот се појави во 1930-тите.По речиси осумдесет години технолошки развој, овој материјал е широко користен во областа на опремувањето на домот, градежништвото, секојдневните потреби, транспортот и домашните апарати.

Глобалниот пазар на полиуретан главно се наоѓа во развиените земји во Европа и Америка.Азиско-пацифичкиот регион е главно претставен од Кина, Јапонија и Јужна Кореја.Горенаведените земји и региони сочинуваат 90% од светскиот пазар на полиуретан.Меѓу нив, вкупната потрошувачка на полиуретан во мојата земја изнесува половина од светот.Во светот постојат многу видови полиуретански производи и се користат во различни области.До крајот на 2016 година, вкупното производство на полиуретан во светот достигна околу 22 милиони тони.


Време на објавување: Јуни-03-2019 година